HvASamen heeft in de Faculteitsraad Onderwijs en Opvoeding een voorstel geschreven om plastic wegwerpflesjes water uit de kantine en automaten te weren. “Beter voor de gezondheid, de portemonnee en het milieu”, aldus HvASamen-Facultair Raadslid Bram Buskoop.

Sinds 2011 kunnen studenten en medewerkers in het Kohnstammhuis gratis water tappen. Een mooi iniatatief beaamt Buskoop, maar er wordt nog te vaak voor het gemak van een wegwerpflesje gekozen. Dat terwijl kraanwater voor de HvA’ers gratis is en beter is voor de gezondheid en het milieu. Over de hele HvA worden al stappen gezet voor meer duurzaamheid, ook op gebied van het gebruik van plastic. Zo worden er flessen van de organisatie Join the Pipe al op veel plekken verkocht. “Maar zolang wegwerpflesjes water veel prominenter aanwezig zijn in de kantines, zullen mensen niet snel zoeken naar Join the Pipe-flessen.”

Samen met HvASamen-Facultair Raadslid Ufuk Serik diende Buskoop het voorstel in bij de raad. In het voorstel wordt het bestuur van de faculteit verzocht ‘alles in werking te zetten om wegwerpflesjes water uit het Kohnstammhuis te weren’. Daarnaast moet de verkoop van de herbruikbare Join the Pipe-flessen worden uitgebreid. “Zo leveren we onze mogelijke bijdrage aan een milieuvriendelijkere toekomst. Bovendien is het ook beter voor de portemonnee van de studenten: als ze water willen, staan er vele gratis tappunten in het Kohnstammhuis opgesteld. Daarvoor hoeven ze alleen een herbruikbare fles mee te nemen.”

Uiteindelijk moet de hele HvA ‘water wegwerpfles vrij’ worden. “Het is natuurlijk onzin dat we water kopen dat 150 tot 500 keer duurder is, slechter is voor onze gezondheid en slechter is voor het milieu. Het gemak heeft de overhand en die gedachtegang moet veranderen. Daar is de stop op de verkoop van wegwerpflesjes water en het in plaats daarvan kunnen gebruiken van gratis tappunten en herbruikbare flessen een goede stap in. En je houdt dus ook meer in je portemonnee over.”